Dolma o Dolmades, amb Salsa Tzatziki.
Una mica d’història!
D’on vénen les Dolma o Dolmades? Sembla que vénen de l’Imperi Otomà, i estan esteses a tota l’Europa Oriental. Etimològicament parlant, tenim, Dolma en azerí, տոլմա (tolma) en armeni, ტოლმა (tolma) en georgià, ντολμάς (dolmas) o ντολμαδάκι (dolmadáki) en grec, دلمه (dolmeh) en persa, دولما (dolma) en árab, دۆلمە (dolme) en kurd… son molts mots quasibé idèntics que descriuen el mateix. Hi ha molts tipus de Dolmades, D’arròs i veredures, d’arròs i carn, amb carn de xai o de vedella, o porc, …, S’emboliquen amb pàmpols, o fulles de cep o amb altres vegetals com la col, l’esbergínia,… Dolma vol dir farcit, i no deixen d’ésser uns farcellets farcits. Ingredients, cs : Cullerades de Sopa cp : Cullerades de Postres 32 pàmpols de vinya o fulles de cep 400 grs de carn picada de xai 5 cs d’arròs Gesamí, cuït 4 minuts. Ha de quedar cru. 1 ceba mitjana picada 2 grans d’all picats 1 cs de manatega o ghee 1 cs d’oli vegetal ½ manat de fulles de cilantre fresc 15 fulles de menta picada 15 fulles d’alfàbrega picada 1 cs de cumí mòlt Sal i Pebre negre ¼ tassa suc de llimona (una llimona i mitja) 400 ml d’aigua ( o caldo de carn o pollastre) 2 cs panses 1 cp de canyella mòlta 4 -5 rodanxes de llimona i Salsa de Iogurt i all o Salsa Txatxiki. Per la Salsa de Iogurt i all ens caldrà: Un Iogurt grec, 1 o 2 dents d’all i 15 grs de fulles de menta, pebre negre i sal al gust. Cuinem; 1.- Si els pàmpols són frescos, tendres de primavera, s’han de blanquejar. Uns segons en aigua bullint amb sal. Es retiren i es passen a un recipient amb aigua gelada, per parar la cocció. Se’ls treuen les parts dures. En aquest cas es recomana fer-ho en primavera, ja que les fulles són noves, grosses i tendres. Si els pàmpols, o fulles de cep, són comprats o fets en conserva per vosaltres, sols s’han de passar per aigua freda i escòrrel’s. 2.- Posem l’arròs en un pot i el fem coure 3 - 4 minuts. Esbandim i colem. 3.- En una paella hi posem la mantega o ghee i l’oli a foc mig- alt. Quan és calent afegim la ceba fins que és dauri. Uns 3 minuts, i deixar-la atemperar. 4.- En un bol barregem, la carn picada crua, la ceba cuita, l’arròs mig cuit, les herbes aromàtiques, el comí, la canyella, la sal i el pebre negre, i les panses. 5.- Sobre una fulla, col.loquem 2 cs de farcit, i tancar-la. No s’ha d’omplir massa ja que l’arròs s’acabarà d’imflar. 6..- Col.loquem les Dolmades, ben apretades, en una olla on hem posat abans uns pàmpols. Un cop col.locades, fent capes, s’hi afegeix l’aigua, o caldo, 400 ml (2 tasses). Les ha de cubrir just per sobre. Hi posem les rodanxes de llimona. 7.- Hi posem sal i un raig d’oli. 8.- Un plat a l’inrevés a sobre per a que no es belluguin i es puguin obrir. 9,- Deixat a foc lent 55 -60 minuts. Fem la Salsa d’acompanyament, Salsa Tzatziki. Ratllem un cogombre, li posem sal i l'exprimim amb les mans, ha de perdre tota l'aigua, i el posem en un bol. Li afegim una tassa de Iogurt grec (2 iogurts), amb 2 cs de fulles de menta picada i un gra, dos o tres d’all picat. (depenent del vostre gust) Hi posem el suc de mitja llimona, pebre i sal al gust. Ben barrejat amb un fulla de menta a sobre.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada