- Roast BeefIngredients• 1,5 kg filet de bou ( o de vedella)• 2 cebes mitjanes• 2 pastanagues• 2 branques d’api• 2 grans d’all• 1 farcellet d’herbes: farigola, romaní, llorer i salvia. (xile?)• Oli d’oliva, sal i pebre. (opcional: mostassa, mel, vinagre de mòdena, soja?)• Vi ranci o brandi i maicena, caldo, i opcional: melmelada de mora o grosella,• Patates i Cebes mitjanes.• Si volem la salsa més fosca, una mica de Bovril.Cuinem,1. Retirar la carn de la nevera 30 minuts abans de cuinar-la.2. Precalentar el forn 240º, sense aire.Nota: el forn és 240º i 180º sense aire, o 220º i 160º amb aire.3. Netejar i picar les verdures en trossos grans. Separar l’all en grans sense pelar.4. Posar en una plata les verdures, l’all i un rajolí de oli per rostir.5. Untar la carn amb oli i salpebrar, posar-hi herbes picades i (la sàlvia, herbes deProvença, xile en pols i al final la mostassa (untar la carn, i posar-la a la paellaa foc fort per a marcar-la, 2’-3’ per cada una de les quatre bandes)6. Colocar la carn a la reixeta del forn i a sota una plata amb les verdures.7. Abaixar el foc a 180º i cuinar de 45’ per a un filet de 1 k, i aumentar el temps amb el pes.Per 1,5 k. Serà aprox. 55’. De totes maneres ho comprovarem amb el termòmetre.Si la voleu mig cuita treure-la 5’-10 minuts abans, si la voleu ben cuita, 5’-10’ més tard.8. Si vols acompanyar amb patates i verdures rostides, quan faltin 40 minuts ja les hi podem posar.9. Remullar la carn amb el suc de la plata a mitja cocció, i si hi volem posar verdures també,afegint-hi una mica de caldo o d’aigua, així no s’enganxaran.Quan la carn sigui cuita es treu del forn i la deixem reposar 15’20’minuts, tapada.Punxar amb el termòmetre la carn i calcular quan treure-la del forn.Nota: Calcular la temperatura 5º-10º menys ja que quan reposi encara anirà coent-se.PUNT TEMPERATURA de la carn :45ºC Molt poc fet50ºC Poc fet55ºC Abans del punt60ºC Al punt65ºC Al punt i més70ºC Força fete10. Amb el fons de la plata, el suc i les verdures, preparem la salsa.11. Desglacem la plata amb vi ranci o brandi, i ho passem tot a un pot.Si li falta líquid hi afegim caldo. Ho fem bullir una mica i es xafa,i si no és gaire espesa s’hi posa una mica de maicena amb aigua.Ara ho colem tot, i ho tenim fent la xup xup una mica més.Si la volem més fosca i gustosa hi posem una cullerada de Bovril.Tastem i si està bé de condiment, la reservem.12. Si la mengem avui, és per fer-ne uns talls de mig a un cm.13. Si la mengem demà, quan surt de la nevera ja la podem tallar en tallsfins com si fos embotit. Per acompanyar una torrada, per exemple.Temps d’execució del plat? Dues hores no us les treu ningú, sense comptar amb la preparació però jo més aviat diria que dues hores i mitja, aproximadament. Temperatura del forn convencional Temps d’enfornat convencionals a temperatura forn amb ventilador a temps d’enfornat de ventilador
- De 140 °C a 120 °C de 10 min a 8 min
de 150 °C a 130 °C de 15 min a 11 min
de 170 °C a 150 °C de 20 min a 15 min
de 180 °C a 160 °C de 25 min a 19min
de 190 °C a 170 °C de 30 min a 23min
de 200 °C a 180 °C de 40 min a 30min
de 220 °C a 200 °C de 50 min a 38 min
de 230 °C a 210 °C de 60 min a 45min
de 240 °C a 220 °C de 100 min a 75 min
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada