Braç de gitano d’hivern, o Braç de gitano de patata farcit de carn Ma mare, a mitjans del segle passat, tant feia el braç de gitano de patata, tonyina i maionesa, a l’estiu, com feia el de patata, carn picada i sofregit de tomàquet, a l’hivern. És clar, tenia cinc fills!. Ingredients, - Pel puré, Patates bullides amb pell, mantega, sal i nou moscada. 2 k. Patates 50 gras mantega sal nou moscada - Pel farcit: 1 ceba gran picada 500 grs. carn picada 3 grans d’all 1 pebrot vermell orenga 1 got vi ranci o negre opcional: xampinyons, pinyons,... - Per al cobertura, sofregit amb: 1,5 k tomàquet madur 1 ceba gran picada 1 gra d’all. Un grapat de julivert Sal pebre negre pebre vermell - Per a guarnir: 1 pebrot verd ben gran un grapat olives Julivert picat o sencer. Cuinem, 1.- Bullim les patates amb la pell. ( ho fem amb la pell per a que no absorveixin aigua extra i no quedin massa toves). Un cop bullides les deixem templar una mica i les pelem. Les xafem amb una forquilla o un xafador i els hi posem la mantega, la sal i la nou moscada, i ho reservem. (No les triturem ja que no les volem desfetes, volem que tinguin consistència). 2.- Fem un sofregit amb la ceba i l’all, i hi posem el pebre negre, julivert, orenga i la sal. Quan la ceba ha canviat el color, una miqueta bruna i caramelitzada, hi posem la carn picada. Amb una pala de fusta l’esmicolem a la paella o a la cassola. Un cop comença a canviar el color hi afegim el vi ranci o el vi negre, i quan s’hagi reduït ho reservem. (Si ho voléssim també hi podríem posar xampinyons). 3.- Fem el sofregit de tomàquet, amb el tomàquet madur a daus petits (que hem colat i hem retirat el líquit sobrant), la ceba picada molt petita, i l’all també molt picat. Hi posem el pebre negre, pebre vermell, la sal i julivert molt picat també. 4.- Estenem les patates amb una espàtula sobre un drap de cuina humit, i li posem el farcit al mig en una filera i ho enrotllem movent el drap de cuina. Un cop té la forma, ho passem a una plata. Posem el sofregit a sobre amb una cullera i un ganivet, (com és espès no regalimarà). 5.- Si no està prou calent, o, al nostre gust, podem posar-lo uns minuts al forn. Tallem i servim, però abans també el podem guarnir una mica. Hi podem posar tires de pebrot verd escalivat per sobre, olives, julivert picat o sencer, fils de pastanaga i carbassó, … Aquest braç de gitano pot ésser tot el senzill que volgueu, i tot ho sofisticat que també desitjeu. I res més a dir, que… Molt Bon Profit!!! Nota: el podeu farcir d’un rostit de carn, d’un rostit de pollastre, d’un rostit de verdures, ...
Braç de gitano d’hivern, o Braç de gitano de patata farcit de carn Ma mare, a mitjans del segle passat, tant feia el braç de gitano de patata, tonyina i maionesa, a l’estiu, com feia el de patata, carn picada i sofregit de tomàquet, a l’hivern. És clar, tenia cinc fills!. Ingredients, - Pel puré, Patates bullides amb pell, mantega, sal i nou moscada. 2 k. Patates 50 gras mantega sal nou moscada - Pel farcit: 1 ceba gran picada 500 grs. carn picada 3 grans d’all 1 pebrot vermell orenga 1 got vi ranci o negre opcional: xampinyons, pinyons,... - Per al cobertura, sofregit amb: 1,5 k tomàquet madur 1 ceba gran picada 1 gra d’all. Un grapat de julivert Sal pebre negre pebre vermell - Per a guarnir: 1 pebrot verd ben gran un grapat olives Julivert picat o sencer. Cuinem, 1.- Bullim les patates amb la pell. ( ho fem amb la pell per a que no absorveixin aigua extra i no quedin massa toves). Un cop bullides les deixem templar una mica i les pelem. Les xafem amb una forquilla o un xafador i els hi posem la mantega, la sal i la nou moscada, i ho reservem. (No les triturem ja que no les volem desfetes, volem que tinguin consistència). 2.- Fem un sofregit amb la ceba i l’all, i hi posem el pebre negre, julivert, orenga i la sal. Quan la ceba ha canviat el color, una miqueta bruna i caramelitzada, hi posem la carn picada. Amb una pala de fusta l’esmicolem a la paella o a la cassola. Un cop comença a canviar el color hi afegim el vi ranci o el vi negre, i quan s’hagi reduït ho reservem. (Si ho voléssim també hi podríem posar xampinyons). 3.- Fem el sofregit de tomàquet, amb el tomàquet madur a daus petits (que hem colat i hem retirat el líquit sobrant), la ceba picada molt petita, i l’all també molt picat. Hi posem el pebre negre, pebre vermell, la sal i julivert molt picat també. 4.- Estenem les patates amb una espàtula sobre un drap de cuina humit, i li posem el farcit al mig en una filera i ho enrotllem movent el drap de cuina. Un cop té la forma, ho passem a una plata. Posem el sofregit a sobre amb una cullera i un ganivet, (com és espès no regalimarà). 5.- Si no està prou calent, o, al nostre gust, podem posar-lo uns minuts al forn. Tallem i servim, però abans també el podem guarnir una mica. Hi podem posar tires de pebrot verd escalivat per sobre, olives, julivert picat o sencer, fils de pastanaga i carbassó, … Aquest braç de gitano pot ésser tot el senzill que volgueu, i tot ho sofisticat que també desitjeu. I res més a dir, que… Molt Bon Profit!!! Nota: el podeu farcir d’un rostit de carn, d’un rostit de pollastre, d’un rostit de verdures, ...
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada