Bunyols de Quaresma o Brunyols de l’Empordà---Ingredients de la recepta original, 1 k de farina de força, 3 ous, 100 gr de garnatxa, 50 gr d’Anís dolç, dues llimones (pell ratllada i suc), 100 gr de mantega, 100 gr de llevat, 150 gr de sucre, 20 gr de matafaluga, oli d’oliva i sal. Ingredients d’aquesta recepta reduïda, 300 gr de farina de força, 1 ou, 30 gr de garnatxa, 50 gr d’Anís dolç, 1 llimona (pell ratllada i sucre), 30 gr de mantega, 30 gr de llevat de forner o de Paris, 50 gr de sucre, 10 gr de matafaluga, oli de girasol i oli d’oliva, i sal. El 31 de maig del 2020, en Domingo Cusí de Roses va tancar la seva Fleca, de tres generacions, ja què es va jubilar. I per a que no es perdi ens ha obsequiat a tots amb la seva recepta dels Brunyols de l’Empordà. Gràcies Domingo! Recepta, Posem la farina sobre el taulell de la cuina fent-ne una muntanya i al forat hi posem els ous, la garnatxa i l’anís dolç. I ho barregem. També hi afegim la pell de llimona ratllada i el seu suc. Quan estiguem pastant hi afegim la mantega. Si s’ens enganxa a les mans la pasta les podem mullar amb oli. Quan ho tinguem ja barrejat hi posem el llevat de forner, i un raig d’oli. Seguidament hi barregem el sucre i si la pasta queda dura hi posem un raig d’Anís dolç. Hi posem també un polsim de sal. Ara al final s’aconsella posar-hi la matafaluga, hi ha a qui li agrada més o menys, o qui la vol mòlta per a no trobar-la. A mí m’agrada trobar-la i força. Sabrem que la pasta l’hem treballada prou perque l’estirem i no es trenca. Posem la Pasta en un Bol oliat, i la tapem amb un drap. La deixem reposar de 35 a 45 minuts. Aboquem la pasta al taulell i l’aplanem sense pastar-la. La tallem fent-ne botifarres, i aquestes les tallemen a trossos més petits. En fem boles iguales per a fer els brunyols. La pasta no s’ha de pastar ja què si no es perd la gasificació que ens ha donat el llevat. Posem les boles en una plata oliada per a que no s’enganxin. Posem a escalfar l’oli a no més de 160º. En Domingo ens diu que és important afegir una mica d’oli fred a l’oli calent abans de coure els brunyols, així l’impacte no serà brusc. Si fregim en oli de girasol, hi afegirem oli d’oliva, ja què aquest li aportarà una mica de gust diferent. També aconsella a deixar els brunyols de color truita, ja què si són molt foscos poden quedar durs. Un cop fregits, en calent, s’arrebossen amb sucre posant-hi un raig d’anís. I ja els podem servir!!!! I Molt Bon Profit!!!
#bunyolsdelemporda, #brunyolsdelemporda, #bunyolsemporda, #brunyolsemporda, #jaumecamprubi, #jaumecamprubihom
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada