Garlandes del Diumenge de Rams.- Fa no gaires anys tot girava a l’entorn de l’església. Fossin festes populars, fos la vida privada, fos el menjar. El diumenge del ram es beneïen les branques de llorer i d’olivera, i més tard palmes i palmons. Els forners venien unes Garlandes, i la seva recepta ha variat d’un forn a l’altre, transmesa de pares a fills. L’Albert Catot, de Monistrol de Calders, al Moianès, ens ha donat la seva recepta que encara ven a Monistrol, però la podeu trobar encara a d’altres pobles del Moianès. Segurament a d’altres indrets també. Més tard es van fer uns rosaris de sucre, que es penjaven sobretot sobre les palmes i els palmons. Segons de quin poble parlem les anomenen també, Currotacos, Ninots, Papus, Martins mocosos o Galindaines. Com avui dia poca gent beneeix les palmes podriem passar la recepta al Nadal, i podriem guarnir l’Arbre de Nadal amb aquestes Garlandes, seguint d’alguna manera la tradició, i podriem anar al forn a comprar-les o fer-les nosaltres mateixos. Ingredients, Recepta : 75 ml llet 300 gr de sucre 400 gr de farina 100 gr d’ametlla en pols 125 gr de mantega 2 gr de bicarbonat amònic 1 ou (si ho feu a mà i us queda massa dura afegiu-n’hi un altre). Nosaltres les pintarem amb ou, i les espolsarem amb sucre i canyella. Mètode: Aquesta recepta està pensada amb pastadora elèctrica, si ho voleu fer a mà, afegiu un segon ou si la pasta us queda massa dura. 1- Bullim la llet amb el sucre. 2- Barregem la farina tamisada, l’ametlla i el bicarbonat amònic. 3- Barregem la llet, ja tèbia, amb la la meitat de la farina i ametlla. (1+2) 4- Hi posem la mantega mig fosa 5- Hi posem la resta de la farina i ametlla 6.-Aclarim aquesta barreja amb 1 ou. 7.- Deixem reposar aquesta pasta, la deixem refredar a la nevera. 8- Un cop freda l’estirem, fins a mig cm. 9.- Amb un marcador, fem estrelles, sols, … i una escala, que ens portarà al cel. 10- Pintem amb ou, i hi posem un polsim de sucre i de canyella per sobre. 11.- Ho tindrem a 180º uns 15 minuts. (s’ha de vigilar ja què depèn del forn) Molt Bon Ram!!! ------------------------------------- tema musical: Joy to the World Autor: DJ Williams Bibliotea de YouTube Studio -------------------------------------
Garlandes del Diumenge de Rams.- Fa no gaires anys tot girava a l’entorn de l’església. Fossin festes populars, fos la vida privada, fos el menjar. El diumenge del ram es beneïen les branques de llorer i d’olivera, i més tard palmes i palmons. Els forners venien unes Garlandes, i la seva recepta ha variat d’un forn a l’altre, transmesa de pares a fills. L’Albert Catot, de Monistrol de Calders, al Moianès, ens ha donat la seva recepta que encara ven a Monistrol, però la podeu trobar encara a d’altres pobles del Moianès. Segurament a d’altres indrets també. Més tard es van fer uns rosaris de sucre, que es penjaven sobretot sobre les palmes i els palmons. Segons de quin poble parlem les anomenen també, Currotacos, Ninots, Papus, Martins mocosos o Galindaines. Com avui dia poca gent beneeix les palmes podriem passar la recepta al Nadal, i podriem guarnir l’Arbre de Nadal amb aquestes Garlandes, seguint d’alguna manera la tradició, i podriem anar al forn a comprar-les o fer-les nosaltres mateixos. Ingredients, Recepta : 75 ml llet 300 gr de sucre 400 gr de farina 100 gr d’ametlla en pols 125 gr de mantega 2 gr de bicarbonat amònic 1 ou (si ho feu a mà i us queda massa dura afegiu-n’hi un altre). Nosaltres les pintarem amb ou, i les espolsarem amb sucre i canyella. Mètode: Aquesta recepta està pensada amb pastadora elèctrica, si ho voleu fer a mà, afegiu un segon ou si la pasta us queda massa dura. 1- Bullim la llet amb el sucre. 2- Barregem la farina tamisada, l’ametlla i el bicarbonat amònic. 3- Barregem la llet, ja tèbia, amb la la meitat de la farina i ametlla. (1+2) 4- Hi posem la mantega mig fosa 5- Hi posem la resta de la farina i ametlla 6.-Aclarim aquesta barreja amb 1 ou. 7.- Deixem reposar aquesta pasta, la deixem refredar a la nevera. 8- Un cop freda l’estirem, fins a mig cm. 9.- Amb un marcador, fem estrelles, sols, … i una escala, que ens portarà al cel. 10- Pintem amb ou, i hi posem un polsim de sucre i de canyella per sobre. 11.- Ho tindrem a 180º uns 15 minuts. (s’ha de vigilar ja què depèn del forn) Molt Bon Ram!!! ------------------------------------- tema musical: Joy to the World Autor: DJ Williams Bibliotea de YouTube Studio -------------------------------------
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada