Ensaïmada, Ingredients, Pasta, 500 gr farina de força 80 gr de sucre 5 gr de llevat de pa en pols 1/2 cullereta de sal 75 gr d'aigua tèbia 60 gr de llet sencera tèbia 4 ous grans (o bé rovells reduïnt una mica la farina) 60 gr de llard o mantega sensa sal, per a cobrir: 1 ou batut, amb 100 gr d'aigua (se li diu "rentat d'ou" 60 gr de sucre llustre o glace. Fem l’ensaïmada amb màquina pastadora, (es pot fer a mà, però s’ha de pastar molta estona, i anar afegint farina a mida que la pasta ens ho vagi demanant, fins a obtenir la pasta desitjada) 1.- Ingredients secs: En el cubell de la pastadora elèctrica barregem els 500 gr de farina, els 80 gr de sucre, els 5 gr de llevat per a pa en pols (o 25 gr de llevat fresc), i mitja cullereta de sal, fins que tot estigui ben integrat. 2.- Ingredients humits: En un altre bol hi posem 75 ml d’aigua, 60 ml de llet, i quatre ous sencers. (Si ho voleu fer només amb els rovells heu de reduïr una mica la farina). Ho batem amb la batedora elèctrica de casa. 3.- Posem el cubell amb els ingredients secs a la pastadora a velocitat mínima, i hi afegim els ingredients humits. Un o dos minuts. Si cal aturem la pastadora una o dues vegades per retirar la farina seca de les parets i posar-la al centre. 4.- Passat el minut inicial posem la pastadora a velocitat mitjana, de 1 ho passem a 3 (sobre 6). de 10 a 15 minuts. 5.- Fem la prova de la finestra. Si quan estirem la pasta fa com un vidre que traspassa la llum ja està llesta. 6.- Hi tapem i ho deixem reposar de 30 a 60 minuts dins d’un recipient oliat. Tapat amb film de cuina i en un lloc sense corrents d’aire. 7.- Dividim la pasta en porcions del voltant de 100 gr. En fem unes boles i les deixem reposar 20 minuts tapades. 8.- Estirem les boletes fent-ne rectangles. Primer amb el corró i després amb les mans. Ha de quedar tan prima que hi pugi passar la llum. 9.- Extenem el llard (saïm) fos per sobre. Unes 2 o 3 cullerades. En fem una pel.lícula i ja enrotllem des de el cantó més ample del rectangle des de el centre cap els cantons. 10.- Un cop estiguin tots enrotllats comencem a estirar la corda per a allargar-los una mica més. Des de el centre cap a les puntes, per la gravetat i ajudant-hi una mica. Fara dos pams i mig aproximadament. 11.- Un cop estarada la pasta l’enrotllem sobre la plata d’enfornar. N’hi podrem posar tres o quatre ensaïmades. Deixem un dit de separació entre cada volta per a que pugi pujar i omplir els forats. 12.- Cobrim les ensaïmades amb film de plàstic i deixem reposar de 4 a 6 hores, o fins que hagin tapat els forats. 13.- Rentem amb ou. Batem un ou i barregem amb la mateixa quantitat d’ou però d’aigua. I pintem les ensaïmades. 14.- Enfornem a 175 graus, forn precalentat, i ho tindrem 10 minuts. (al nivell de baix o del mig),(amb el foc d’abaix i de dalt), (si ho feu amb ventidador a 165 graus). Als 10 minuts treiem la plata i la girem, i ho deixem coure 6 o 7 minuts més. Hem de vigilar el forn en aquest moment, i quan estiguin rosses ja les podem treure. 15.- Traiem del forn i deixem refredar. Un cop fredes ja podem ensucrar. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- #ensaïmadademallorca, #ensaïmada, #recetadeensaïmada, #jaumecamprubi, #jaumecamprubihom, #mallorcas, #receptaensaïmada, ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tema musical: Peacefully Autor: E's Jammy Jams Biblioteca de YouTube Studio ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ensaïmada, Ingredients, Pasta, 500 gr farina de força 80 gr de sucre 5 gr de llevat de pa en pols 1/2 cullereta de sal 75 gr d'aigua tèbia 60 gr de llet sencera tèbia 4 ous grans (o bé rovells reduïnt una mica la farina) 60 gr de llard o mantega sensa sal, per a cobrir: 1 ou batut, amb 100 gr d'aigua (se li diu "rentat d'ou" 60 gr de sucre llustre o glace. Fem l’ensaïmada amb màquina pastadora, (es pot fer a mà, però s’ha de pastar molta estona, i anar afegint farina a mida que la pasta ens ho vagi demanant, fins a obtenir la pasta desitjada) 1.- Ingredients secs: En el cubell de la pastadora elèctrica barregem els 500 gr de farina, els 80 gr de sucre, els 5 gr de llevat per a pa en pols (o 25 gr de llevat fresc), i mitja cullereta de sal, fins que tot estigui ben integrat. 2.- Ingredients humits: En un altre bol hi posem 75 ml d’aigua, 60 ml de llet, i quatre ous sencers. (Si ho voleu fer només amb els rovells heu de reduïr una mica la farina). Ho batem amb la batedora elèctrica de casa. 3.- Posem el cubell amb els ingredients secs a la pastadora a velocitat mínima, i hi afegim els ingredients humits. Un o dos minuts. Si cal aturem la pastadora una o dues vegades per retirar la farina seca de les parets i posar-la al centre. 4.- Passat el minut inicial posem la pastadora a velocitat mitjana, de 1 ho passem a 3 (sobre 6). de 10 a 15 minuts. 5.- Fem la prova de la finestra. Si quan estirem la pasta fa com un vidre que traspassa la llum ja està llesta. 6.- Hi tapem i ho deixem reposar de 30 a 60 minuts dins d’un recipient oliat. Tapat amb film de cuina i en un lloc sense corrents d’aire. 7.- Dividim la pasta en porcions del voltant de 100 gr. En fem unes boles i les deixem reposar 20 minuts tapades. 8.- Estirem les boletes fent-ne rectangles. Primer amb el corró i després amb les mans. Ha de quedar tan prima que hi pugi passar la llum. 9.- Extenem el llard (saïm) fos per sobre. Unes 2 o 3 cullerades. En fem una pel.lícula i ja enrotllem des de el cantó més ample del rectangle des de el centre cap els cantons. 10.- Un cop estiguin tots enrotllats comencem a estirar la corda per a allargar-los una mica més. Des de el centre cap a les puntes, per la gravetat i ajudant-hi una mica. Fara dos pams i mig aproximadament. 11.- Un cop estarada la pasta l’enrotllem sobre la plata d’enfornar. N’hi podrem posar tres o quatre ensaïmades. Deixem un dit de separació entre cada volta per a que pugi pujar i omplir els forats. 12.- Cobrim les ensaïmades amb film de plàstic i deixem reposar de 4 a 6 hores, o fins que hagin tapat els forats. 13.- Rentem amb ou. Batem un ou i barregem amb la mateixa quantitat d’ou però d’aigua. I pintem les ensaïmades. 14.- Enfornem a 175 graus, forn precalentat, i ho tindrem 10 minuts. (al nivell de baix o del mig),(amb el foc d’abaix i de dalt), (si ho feu amb ventidador a 165 graus). Als 10 minuts treiem la plata i la girem, i ho deixem coure 6 o 7 minuts més. Hem de vigilar el forn en aquest moment, i quan estiguin rosses ja les podem treure. 15.- Traiem del forn i deixem refredar. Un cop fredes ja podem ensucrar. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- #ensaïmadademallorca, #ensaïmada, #recetadeensaïmada, #jaumecamprubi, #jaumecamprubihom, #mallorcas, #receptaensaïmada, ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tema musical: Peacefully Autor: E's Jammy Jams Biblioteca de YouTube Studio ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada