Tortell de Reis farcit de massapà -La base de tots els tortells la faig igual. Ingredients, pre-ferment 12 gr llevat fresc 10 gr sucre 140 ml llet tèbia 70 gr farina força --- pasta 400 gr farina força 60 ml llet tèbia 2 ous sencers + 1 rovell 50 gr sucre 50 gr sucre més pell i suc taronja i una llimona + anís estrellat + canyella+vi dolç+ 2 cullerades de mel + 2 cullerades de vainilla 100 gr mantega 5 gr sal Cireres confitades Sucre perlat Cuinem, Dia abans: Fem l’emulsió aromàtica. Posar en un pot 50 gr de sucre, el suc i la pell ratllada de la taronja i de la llimona, una branca de canyella, dues cullerades de mel, dues cullerades de essència de vainilla i un raig de vi dolç. Arrancar el bull, apagar el foc, i deixar reposar tota la nit. (opcionalment ho podeu fer el mateix dia). (Pesarà al final uns 80/90 gr). També fem el massapà: amb 250 gr de farina d’ametlla o castanya, 175 gr de sucre, 100 ml d’aigua, i seria fantàstic doblar la emulsió aromàtica i la meitat posar-la també aquí, per a perfumar-lo. L’endemà: 1.- Fem el pre-ferment amb els 12 gr de llevat esmicolat, els 10 gr de sucre, els 140 ml de llet tèbia i els 70 gr de farina tamissada. Deixem reposar, dins el forn apagat, tapat una hora. 2.- Escalfem i fem reduïr l’emulsió aromàtia i tallem la pell de taronja en daus 3.- En el bol de la pastadora hi posem el pre-ferment, els 400 gr de farina tamisada, els 60 ml de llet tèbia, els dos ous sencer més un rovell d’ou, els 50 gr de sucre, i l’emulsió aromàtica que vam fer el dia abans. I ho barregem amb el ganxo fins que la pasta tingui una consistència fina. Uns deu minuts fent parades per a no forçar el motor de la pastadora. Un cop hem fet la prova del vidre, hi posarem la mantega poc a poc, que la vagi absorvint, i tot seguit hi posem la sal. Uns 10 minuts més, també amb parades, i fem la prova del vidre. La pasta s’ha d’estirar sense trencar-se, i el tacte és molt suau. Aturem la pastadora, i l’aboquem al taulell mantecat. En fem uns plecs i una bola, i la posem dins un bol mantecat deixant-la reposar al forn dues hores. Ha de doblar la seva mida. 4.- Passades les dues hores, aboquem la pasta al taulell. En fem uns plecs i en fem una bola. Deixem reposar la bola al menys mitja hora. 5.- Pleguem i estirem la pasta de nou, i en fem una bola, i la tornem a deixar reposar 20/30 minuts. Com més temps estigui, menys resistència farà la pasta per a poder treballar-la. 6.- Amb corró aplanem la pasta, més o menys de la llargària de la circunferència del tortell, i un pami mig de fondària. Posem el massapà que hem estirat i fet una fotifarra de la mateixa mida, i el ponem en una punta i l’anem enrotllant. A la segona volta hi posem el rei i la fava, i acabem d’enrotllar. Posem el tortell a sobre de la plata d’enfornar. El tapem i el deixem reposar 20 minuts. 8.- Ara ja el pintem amb ou i el guarnim amb el que volguem. Fruites confitades, o ametlla picada, sucre perlat, ametlles laminades, …… I un cop guarnit el posem al forn apagat, amb la llum encesa. El deixem reposar 30 minuts. 9.- Traiem el tortell del forn, i el pre-calentem a 180º. Un cop calent hi posem el nostre tortell de 35 a 40 minuts. Ja què el nostre tortell és força gran. Si preferiu fer dos tortells més petits, podeu repartir la pasta passades les dues hores del primer repòs. Deixem que es refredi i ja el podem menjar. Si fos fet fa molta estona, o inclús del dia abans, enceneu el forn a 100º, i un cop calent li poseu 5 minuts, per a què tornin a sortir les aromes del tortell. Si voleu fer les taronges confitades vosaltres: 1.- Heu de bullir les taronges senceres 5 minuts per a netejar-les de totes les impureses. 2.- Canviu l’aigua i poseu les taronges en remull, ja tallades, sigui en gaigs, o solament la pell, 24 hores, canviant l’aigua tres o quatre vegades. 3.- En una cassola poseu-hi mig litre d’aigua i mig kilo de sucre, això és l’almívar, (sempre depenent de la quantitat de fruita serà més o menys), i un cop dissolt el sucre hi posem els cítrics. Els tindrem a foc no massa alt mig hora, si cal afegirem una mica d’aigua. Apagarem el foc. 4.- Tornarem a repetir l’operació del punt 3.- i així fins que tinguem la fruita al nostre gust. ------------------------------------------------------------------------------- tema musical: Nostalgic Place autor: MYuu Biblioteca de YouTube Studio --------------------------------------------- #tortelldemassapa #tortelldereisdemassapa #tortelldereis #jaumecamprubi #jaumecamprubihom #jaumecamprubigourmet #tortellambpastadora #tortellcasola -------------------------------------------------------------------------------
Tortell de Reis farcit de massapà -La base de tots els tortells la faig igual. Ingredients, pre-ferment 12 gr llevat fresc 10 gr sucre 140 ml llet tèbia 70 gr farina força --- pasta 400 gr farina força 60 ml llet tèbia 2 ous sencers + 1 rovell 50 gr sucre 50 gr sucre més pell i suc taronja i una llimona + anís estrellat + canyella+vi dolç+ 2 cullerades de mel + 2 cullerades de vainilla 100 gr mantega 5 gr sal Cireres confitades Sucre perlat Cuinem, Dia abans: Fem l’emulsió aromàtica. Posar en un pot 50 gr de sucre, el suc i la pell ratllada de la taronja i de la llimona, una branca de canyella, dues cullerades de mel, dues cullerades de essència de vainilla i un raig de vi dolç. Arrancar el bull, apagar el foc, i deixar reposar tota la nit. (opcionalment ho podeu fer el mateix dia). (Pesarà al final uns 80/90 gr). També fem el massapà: amb 250 gr de farina d’ametlla o castanya, 175 gr de sucre, 100 ml d’aigua, i seria fantàstic doblar la emulsió aromàtica i la meitat posar-la també aquí, per a perfumar-lo. L’endemà: 1.- Fem el pre-ferment amb els 12 gr de llevat esmicolat, els 10 gr de sucre, els 140 ml de llet tèbia i els 70 gr de farina tamissada. Deixem reposar, dins el forn apagat, tapat una hora. 2.- Escalfem i fem reduïr l’emulsió aromàtia i tallem la pell de taronja en daus 3.- En el bol de la pastadora hi posem el pre-ferment, els 400 gr de farina tamisada, els 60 ml de llet tèbia, els dos ous sencer més un rovell d’ou, els 50 gr de sucre, i l’emulsió aromàtica que vam fer el dia abans. I ho barregem amb el ganxo fins que la pasta tingui una consistència fina. Uns deu minuts fent parades per a no forçar el motor de la pastadora. Un cop hem fet la prova del vidre, hi posarem la mantega poc a poc, que la vagi absorvint, i tot seguit hi posem la sal. Uns 10 minuts més, també amb parades, i fem la prova del vidre. La pasta s’ha d’estirar sense trencar-se, i el tacte és molt suau. Aturem la pastadora, i l’aboquem al taulell mantecat. En fem uns plecs i una bola, i la posem dins un bol mantecat deixant-la reposar al forn dues hores. Ha de doblar la seva mida. 4.- Passades les dues hores, aboquem la pasta al taulell. En fem uns plecs i en fem una bola. Deixem reposar la bola al menys mitja hora. 5.- Pleguem i estirem la pasta de nou, i en fem una bola, i la tornem a deixar reposar 20/30 minuts. Com més temps estigui, menys resistència farà la pasta per a poder treballar-la. 6.- Amb corró aplanem la pasta, més o menys de la llargària de la circunferència del tortell, i un pami mig de fondària. Posem el massapà que hem estirat i fet una fotifarra de la mateixa mida, i el ponem en una punta i l’anem enrotllant. A la segona volta hi posem el rei i la fava, i acabem d’enrotllar. Posem el tortell a sobre de la plata d’enfornar. El tapem i el deixem reposar 20 minuts. 8.- Ara ja el pintem amb ou i el guarnim amb el que volguem. Fruites confitades, o ametlla picada, sucre perlat, ametlles laminades, …… I un cop guarnit el posem al forn apagat, amb la llum encesa. El deixem reposar 30 minuts. 9.- Traiem el tortell del forn, i el pre-calentem a 180º. Un cop calent hi posem el nostre tortell de 35 a 40 minuts. Ja què el nostre tortell és força gran. Si preferiu fer dos tortells més petits, podeu repartir la pasta passades les dues hores del primer repòs. Deixem que es refredi i ja el podem menjar. Si fos fet fa molta estona, o inclús del dia abans, enceneu el forn a 100º, i un cop calent li poseu 5 minuts, per a què tornin a sortir les aromes del tortell. Si voleu fer les taronges confitades vosaltres: 1.- Heu de bullir les taronges senceres 5 minuts per a netejar-les de totes les impureses. 2.- Canviu l’aigua i poseu les taronges en remull, ja tallades, sigui en gaigs, o solament la pell, 24 hores, canviant l’aigua tres o quatre vegades. 3.- En una cassola poseu-hi mig litre d’aigua i mig kilo de sucre, això és l’almívar, (sempre depenent de la quantitat de fruita serà més o menys), i un cop dissolt el sucre hi posem els cítrics. Els tindrem a foc no massa alt mig hora, si cal afegirem una mica d’aigua. Apagarem el foc. 4.- Tornarem a repetir l’operació del punt 3.- i així fins que tinguem la fruita al nostre gust. ------------------------------------------------------------------------------- tema musical: Nostalgic Place autor: MYuu Biblioteca de YouTube Studio --------------------------------------------- #tortelldemassapa #tortelldereisdemassapa #tortelldereis #jaumecamprubi #jaumecamprubihom #jaumecamprubigourmet #tortellambpastadora #tortellcasola -------------------------------------------------------------------------------
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada