La meva primera Coca de Sant JoanA.- Massa mare: 140 gr farina, 25 gr llevat de forner, 80 ml d’aigua tèbia B.- Ingredients pasta: 425 gr farina, 75 ml llet, 100 gr sucre, 3 ous sencers (75 gr) 10 gr del sal, pell de una llimona i/i de taronja ratllada, 90 gr mantega, 25 llevat fresc, C.- Ingredients crema pastissera: mig litre de llet, 4 rovells d’ou (no volem les clares), 100 gr sucre, 40 gr midó, pell llimona,1 branca de canyella D.- Cobertura: un ou per pintar la coca, pinyons, (deixerem en remull 10 minuts abans) cireres, (confitades, tallades pel mig) i i sucre casson(granulat) o sucre normal. --------------------------------------------------------------------- Cuinem, 1.- Deixem la mantega a temperatura ambient 2.- Massa mare: Posem els 80 ml d’aigua amb els 25 gr de llevat esmicolat, desfem el llevat remenant. Hi posem els 140 gr de farina i tornem a barrejar. Ben barrejat fent una bola. Ho tapem i ho deixem llevar 45 minuts. Doblarà la seva mida. 3.- Anema a fer la Crema. Posem 400 ml de llet en un pot o cassola petita, i hi posem la pell de la llimona i la branca de canyella. Ho escalfem. No ha de bullir. Quan arrenca el bull retirem del foc. Deixem atemperar. Ara, a part, barregem els 100 ml de llet restants, els 40 gr de midó (o fècula), els 4 rovells d’ou (descartem les clares), i els 100 gr de sucre. Ho batem a la batadora per a que quedi ben barrejat. Colem la primera llet per a retirar la pell de llimona, la canyella i si hi ha tel de la llet. Aboquem la llet colada sobra la barreja dels ous, mica en mica, ja què si fos una mica calenta no volem coure l’ou. Posem aquesta barreja en un pot al foc, a foc mig, i sense deixar de remenar, esperem a que espessi. Quan vulgui arrencar el bull, si ja és prou espesa, retirem del foc. Nota: Si se us fan grumolls, agafeu la minipimer i tritureu, i torneu al foc. Sobretot remeneu, que no es cremi ni s’enganxi a sota, podria donar un mal gust a la crema. En la crema catalana i posem 40 gr de midó per litre de llet, i aquí n’hi posem 40 gr per mig litre. Tingueu present que quan s’enforni la coca no volem que la crema s’estobi i es defaci, si ho voleu poseu-ni una mica menys. 4.- Tenim la Massa mare ja llevada, i hi afegim 140 gr de farina els 3 ous, els 10 gr de sal i la pell ratllada d’una llimona, i ho barregem. Amb una llosa o cullera de fusta millor. Tot seguit hi posem la farina tamisada, però només la meitat, i continuem barrejant. Jo tinc una Pastadora Elèctrica a casa, però ho he volgut fer sense. He utilitzat en el seu lloc la batadora elèctrica que tots teniu a casa, però no amb les pales de muntar la crema, sinó amb les de barrejar. Hi ho he remenat. Quan ja la masa feia goig, li he afegit l’altra meitat de la farina. He continuat barrejant amb la batadora amb les pales de pastar, encara que li costa, ja què no té massa poència. Així que he continuat pastant amb la llosa. 5.- Ara hi hem afegit la mantega tova, i els altres 25 gr de llevat fresc. I he tornat a remenar. Quant ha estat prou integrat ho he deixat en forma de bola i ho he tapat amb un drap, i ho he posat dins el forn, però apagat, 30 minuts. Fins que dobli, o més, la mida. He posat també llevat fresc en aquesta segona tanda, per a què no trigui tant a llevar. ( a pujar). 6.- Aboquem la pasta a sobre del taulell, i la textura haurà canviat. Com més l’hàgiu barrejat, més fàcil de manipular. Jo, es veu que no ho he fet gaire i està una mica enganxifosa, però no us preocupeu. La barregeu una mica més, estirant-le. Amb la mà esquerra subjecteu la pasta, i amb la dreta l’estireu. (Això diu la teoria). Fem una bola com poguem. Si ha quedat prou compacta donem forma amb el corró. Sinó, com en el nostre cas, l’extenem directament sobre la plata d’enfornar. 7.- Oliem la plata d’enfornar. Li posem paper vegetal. I a sobre hi posem la nostra pasta. Com si d’una pizza es tractés jo la he anada estirant cap els cantons. Donant-li la forma de la plat d’enfornar. No arribant als cantons, ja que ha d’aumentar. Oliem ja la pasta plana, i amb la mà fem les ratlles on anirà la crema, i deixem llevar de nou al forn una hora. 8.- Passada l’hora, hi posem la crema amb una mànega pastissera, (jo l’he feta massa prima, feu-la una mica més explèndida). Pintem els forats amb ou batut, i posem els pinyons per sobre. (Els pinyons els hem tingut deu minuts en remull per a hidratar-los i que no es cremin al coure la coca). Hem partit les cireres pel mig, i jo les he posades sobre els creuaments de la crema. Una mica de sucre per sobre, i… 9.- Enfornem, en el forn precalentat abans, a 200º durant 22 minuts, ja que la coca és gran. Amb el foc de dalt i de baix ( Sense aire, ja què la ressecaria massa), i si cal, per a daurar.la més, doneu-li un minut més amb el gratinador de dalt al fina. 10.- Un raig d’anís per sobre i deixeu-la refredar. Podreu esperar!!!!! #coca #Sant #Joan #catalana #crema #pinyons #cireres #jaume #camprubi ##gourmet
La meva primera Coca de Sant JoanA.- Massa mare: 140 gr farina, 25 gr llevat de forner, 80 ml d’aigua tèbia B.- Ingredients pasta: 425 gr farina, 75 ml llet, 100 gr sucre, 3 ous sencers (75 gr) 10 gr del sal, pell de una llimona i/i de taronja ratllada, 90 gr mantega, 25 llevat fresc, C.- Ingredients crema pastissera: mig litre de llet, 4 rovells d’ou (no volem les clares), 100 gr sucre, 40 gr midó, pell llimona,1 branca de canyella D.- Cobertura: un ou per pintar la coca, pinyons, (deixerem en remull 10 minuts abans) cireres, (confitades, tallades pel mig) i i sucre casson(granulat) o sucre normal. --------------------------------------------------------------------- Cuinem, 1.- Deixem la mantega a temperatura ambient 2.- Massa mare: Posem els 80 ml d’aigua amb els 25 gr de llevat esmicolat, desfem el llevat remenant. Hi posem els 140 gr de farina i tornem a barrejar. Ben barrejat fent una bola. Ho tapem i ho deixem llevar 45 minuts. Doblarà la seva mida. 3.- Anema a fer la Crema. Posem 400 ml de llet en un pot o cassola petita, i hi posem la pell de la llimona i la branca de canyella. Ho escalfem. No ha de bullir. Quan arrenca el bull retirem del foc. Deixem atemperar. Ara, a part, barregem els 100 ml de llet restants, els 40 gr de midó (o fècula), els 4 rovells d’ou (descartem les clares), i els 100 gr de sucre. Ho batem a la batadora per a que quedi ben barrejat. Colem la primera llet per a retirar la pell de llimona, la canyella i si hi ha tel de la llet. Aboquem la llet colada sobra la barreja dels ous, mica en mica, ja què si fos una mica calenta no volem coure l’ou. Posem aquesta barreja en un pot al foc, a foc mig, i sense deixar de remenar, esperem a que espessi. Quan vulgui arrencar el bull, si ja és prou espesa, retirem del foc. Nota: Si se us fan grumolls, agafeu la minipimer i tritureu, i torneu al foc. Sobretot remeneu, que no es cremi ni s’enganxi a sota, podria donar un mal gust a la crema. En la crema catalana i posem 40 gr de midó per litre de llet, i aquí n’hi posem 40 gr per mig litre. Tingueu present que quan s’enforni la coca no volem que la crema s’estobi i es defaci, si ho voleu poseu-ni una mica menys. 4.- Tenim la Massa mare ja llevada, i hi afegim 140 gr de farina els 3 ous, els 10 gr de sal i la pell ratllada d’una llimona, i ho barregem. Amb una llosa o cullera de fusta millor. Tot seguit hi posem la farina tamisada, però només la meitat, i continuem barrejant. Jo tinc una Pastadora Elèctrica a casa, però ho he volgut fer sense. He utilitzat en el seu lloc la batadora elèctrica que tots teniu a casa, però no amb les pales de muntar la crema, sinó amb les de barrejar. Hi ho he remenat. Quan ja la masa feia goig, li he afegit l’altra meitat de la farina. He continuat barrejant amb la batadora amb les pales de pastar, encara que li costa, ja què no té massa poència. Així que he continuat pastant amb la llosa. 5.- Ara hi hem afegit la mantega tova, i els altres 25 gr de llevat fresc. I he tornat a remenar. Quant ha estat prou integrat ho he deixat en forma de bola i ho he tapat amb un drap, i ho he posat dins el forn, però apagat, 30 minuts. Fins que dobli, o més, la mida. He posat també llevat fresc en aquesta segona tanda, per a què no trigui tant a llevar. ( a pujar). 6.- Aboquem la pasta a sobre del taulell, i la textura haurà canviat. Com més l’hàgiu barrejat, més fàcil de manipular. Jo, es veu que no ho he fet gaire i està una mica enganxifosa, però no us preocupeu. La barregeu una mica més, estirant-le. Amb la mà esquerra subjecteu la pasta, i amb la dreta l’estireu. (Això diu la teoria). Fem una bola com poguem. Si ha quedat prou compacta donem forma amb el corró. Sinó, com en el nostre cas, l’extenem directament sobre la plata d’enfornar. 7.- Oliem la plata d’enfornar. Li posem paper vegetal. I a sobre hi posem la nostra pasta. Com si d’una pizza es tractés jo la he anada estirant cap els cantons. Donant-li la forma de la plat d’enfornar. No arribant als cantons, ja que ha d’aumentar. Oliem ja la pasta plana, i amb la mà fem les ratlles on anirà la crema, i deixem llevar de nou al forn una hora. 8.- Passada l’hora, hi posem la crema amb una mànega pastissera, (jo l’he feta massa prima, feu-la una mica més explèndida). Pintem els forats amb ou batut, i posem els pinyons per sobre. (Els pinyons els hem tingut deu minuts en remull per a hidratar-los i que no es cremin al coure la coca). Hem partit les cireres pel mig, i jo les he posades sobre els creuaments de la crema. Una mica de sucre per sobre, i… 9.- Enfornem, en el forn precalentat abans, a 200º durant 22 minuts, ja que la coca és gran. Amb el foc de dalt i de baix ( Sense aire, ja què la ressecaria massa), i si cal, per a daurar.la més, doneu-li un minut més amb el gratinador de dalt al fina. 10.- Un raig d’anís per sobre i deixeu-la refredar. Podreu esperar!!!!! #coca #Sant #Joan #catalana #crema #pinyons #cireres #jaume #camprubi ##gourmet
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada