Passa al contingut principal

Filet de Porc farcit de Prunes i Pomes amb Salsa d’Oporto.

Filet de Porc  (o llaminera) farcit de Prunes i Pomes amb Salsa d’Oporto.

Per 4 / 6 persones aprox.

Ingredients:

2 Filets de porc (o llamineres) aquests eren Duroc.

2 pomes a daus

200 grs prunes sense os

Julivert fresc picat i Pebre negre i Sal.

Per la carn:

40 grs de mantega

60 grs de cebes escalunyes

1 gra d’all

farigola/romaní

1 cs de vinagre balsàmic

1/3 l de vi d’Oporto, uns 350 dl.

1/4 l de caldo de carn, uns 250 dl.

Sal, pebre negre i sucre. (per la salsa)

daus de mantega

Verdures: Bróccoli, patates petites i xampinyons

Groselles, i flors comestibles per guarnir.


Cuinem:

1.- Netegem els filets de porc, i els posem en un bol amb l’Oporto

i els macerem 5 h.

2.- Posem les verdures al forn. (veure al final)

- Es treuen els filets i s’eixuguen amb paper de cuina.

- I es farceixen:

Primer tallem els filets, comencem pel centre i d’aquí tallem cap els cantons,

amb talls no profunts i el ganivet paral.lel a la taula de tallar per no foradar

la carn, y després ho aplanem amb la mà i/o una maça. (L’ús de la maça és

més corrent en la major part d’Europa, malgrat que a la península no hi ha

el costum). (Serveix per a expandir la carn i que aquesta sigui més tendre).

- Hi posem la sal i el pebre .

- Hi posem les prunes que són sense os, una darrera de l’altre.

- Hi afegim la poma tallada a bocins.

- En un rengle al mig hi posem el julivert tendre picat. (això és opcional.

També hi podrieu posar nous picades, o no posar-hi res més).

I ho tanquem amb un cordill d’empalomar o de cotó.

3.- Es cola l’Oporto de la maceració amb un colador.

4.- Posem la mantega (o Ghee) i oli d’oliva en una cassola i marquem els filets,

per tots els cantons, girant-los a quarts. Uns 8 minuts a foc fort. I els reservem.

(Jo, en comptes de mantega utilitzo Ghee. El Ghee és una mantega clarificada.

Això vol dir que ha estat bullida a foc baix fins que s’han separat els elements

nocius de la llet, així com el colesterol.)

5.-A la cassola posem l’all i la ceba picada. Quan la ceba ja està translúcida

i caramelitzada hi afegim:

- La farigola i el romaní,

- 1 cs vinagre balsàmic,

- El vi d’Oporto de la maceració.

- L’altre meitat del vi d’Oporto.

Quan l’alcohol s’ha evaporat hi afegim el caldo de carn,

-La sal, el pebre negre i el sucre.

S’ha de reduïr fins que quedin 2 o 3 dcl de salsa.


Retornem els filets i els tenim tapats 20’. Als 10’ però se’ls hi dóna la volta.

(Si els filets són petits, ho podeu tenir una mica menys, ja què sinó us quedaran

massa secs.)

Salpebrem.

6.- Treiem els filets i els posem en un lloc on mantinguin el calor.

7.- A la cassola farem la salsa.

Hi posem els ingredients:

Sobre la ceba i l’all ja cuits, hi posem.

-farigola/romaní

-1 cs vinagre balsàmic

-l’altre meitat del vi d’Oporto

-l’altre meitat del caldo de carn

-sal, pebre negre i sucre.

Hi ha de reduïr fins que ens quedin 2 o 3 dcl de salsa.

Colem la salsa, i li afegim mantega per a donar-li brillantor.

Tornem els filets a la cassola y els tenim tapats de 20º, però als 10’

els donem la volta.

(Si els filets són petits, els pode coure menys, el perill és que es quedin

massa cuits)

- Traiem els filets y els posem en un lloc càlid, o al forn a 50º C per a que

no es cogui més y mantingui l’escalfor.

7.- Colem la salsa de la cassola, i la posem en un pot. Afegim una nou de

mantega per a donar-li brillantor i un sabor avellanat, a més de donar-li un

toc greixós que anirà molt bé a aquesta salsa.


Verdures al forn:

Com les verdures necessiten uns 30’ al forn, comencem posant-les un cop

tinguem els filets macerats.

En una plata hi posem les patates petites 10’, hi afegim els xampinyons. 10’,

i a continuació hi afegim el bróccoli 10’ més. En total uns 30 minuts.


Emplatem:


Posarem un raig de la salsa d’Oporto al plat, i els filets de porc tallats a rodanxes.

En posarem un parell en el plat.

Hi posarem les verdures: el bróccoli, les patates i els xampinyons.

Posarem a la taula la salsa extra en una salsera.

Posarem unes groselles per donar color al plat,

juntament amb unes flors de temporada comestibles.


I Molt Bon Profit!!!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fricandó (Vedella amb moixernons)

  Fricandó (Vedella amb moixernons). Ingredients, - 1 k de llata de vedella, tallat fí. Bolets: moixernons secs, hidratats amb aigua tèbia o caldo dues hores abans. - 2 cebes grans ben picades més un all - 2 tomàquets ratllats i colats, sense llavors, millor - 1 copa de vi blanc - 1 copa de vi ranci o brandi - 1 farcell de ½ canyella, farigola, romaní i 2 claus o clavells. - 2 fulles de llorer - pebre negre - oli d'oliva - 750 ml aprox., de caldo millor que d'aigua i sal - i una picada: 6 ametlles torrades, 6 avellanes torrades, 1 cs pinyons, 2 grans d'all, julivert tendre i dues galetes un carquinyoli. Cuinem el Fricandó, a.- Posem els moixernons en caldo o aigua, i els tenim dues hores hidratant-se. b.- Pebrem i enfarinem la carn, l'enfarinem i la fregim a foc fort. Només volem sellar-la una mica per fora. La reservem. c.- Colem l'oli de la carn i el colem, i hi retornem el que ens calgui per a fregir la ceba trinxada i un gra d'all. Ho tindrem a foc mig bai...

Mona de Pasqua

  Mona de Pasqua, Pa de Pessic: Ingredients, 5 ous mintjans “M”, o 4 ous grans “L” 150 g de farina 175 g de sucre 1 culleradeta de llevat en pols Un pessic de sal La pell d’una llimona ratllada Cuinem, Partim d’un motlle de 23 cm. Folrem la base i les parets. Nosaltres farem una recepta sense oli i sense mantega a dins, ja què com el farcirem amb melmelada i el cubrirem amb la crema de rovell, ja el saboritzarem. Encenem el forn a 180º, forn estàtic, és a dir, a dalt i a baix. 1.- En un bol muntem les clares a punt de neu amb la meitad del sucre i un pessic de sal. Ha de poder fer puntes i no s’ha de tombar del bol. 2.- En un segon bol més gran blanquegem els rovells amb l’altre meitat del sucre. L’ou es fa blanc i doble la mida. En aquest segon bol hi posem la pell d’una llimona ratllada. 3.- Afegim les clares muntades, en dues vegades, al bol dels rovells, barrejant amb una espàtula amb moviments envoltants. Agafant aire. 4.- Tot seguit hi posem la farina passada pel tamissador...

Tall rodó de vedella amb bolets

  Tall rodó de vedella amb bolets, Ingredients, 1 tall rodó de vedella d’uns 800 gr ½ k de rovellons 3 cebes 3 tomàquets 2 pastanagues 1 cabeça d’alls 1 branca d’àpit 1 porro 1 copa de vi ranci 1 cs de farina 1 branca de canyella 1 branca de farigola 2 fulles de llorer pebre negre Oli d’oliva i llar caldo vegetal o de carn una picada amb: julivert ametlles i avellanes torrades 2 grans d’all xocolata negra Cuinem, 1.- Posem oli i llard a la cassola. Quan l’oli és calent hi afegim el rodó de vedella lligat, què prèviament hem pebrat. (no el salem ja què no volem que perdi els seus sucs, ho farem més tard. 2.- Hi afegim la ceba trossejada en juliana i hi posem la cabeça d’alls sencera, partida pel mig, i quan la cebe sigui translúcida hi afegim la pastanaga en rodanxes i el tomàquet a trossos. (millor sense pell). I ho deixem coure 10 minuts. 3.- Hi posem una branca d’àpit, un porro, la branca de canyella, la branca de farigola i dues fulles de llorer, la sal i el pebre negre. 4....

Croquetes de Pollastre a l’Ast.

  Croquetes de Pollastre a l’Ast. Estem a la Pujada de Gener i Febrer, i que millor i més barat que fer unes croquetes. I si les fem de pollastre a l’Ast? Ingredients, (per unes 70 unitats) “Les que us sobrin les poseu dintre d’un tàper i les poseu al congelador. Quan les aneu a fer les fregiu boi congelades amb l’oli molt calent”. 275 /300 gr de Pollastre picat un raig d’oli vegetal 1 ceba gran 90 grs mantega 800 ml de llet sencera 200 ml de caldo de pollastre, 200 grs de farina sal al gust un polsim de nou moscada ½ cullerada de postres de pebre negre 3 ous (1 per la pasta + 2 per a arrebossar) i pa ratllat per arrebossar-les. Cuinem? 0.- Comprem un pollastre a l’Ast a un lloc de confiança. 1.- Desossem el pollastre i el passem per la picadora, i en reservem de 275 a 300 gr de la seva carn. 2.- Fregim la ceba, en juliana curta i ben prima, en una cassola gran amb un raig d’oli vegetal, amb una mica de sal i de pebre, ha de quedar translúcida, no torrada. Si ho voleu ...

Costelles de Porc al forn, amb Salsa de Barbacoa.

  Costelles de Porc al forn, amb Salsa de Barbacoa. Ingredients, - 2 Costellams de Porc Ral d’Avinyó - marinat sec amb: 1 cp pebre vermell fumat, 1 cp comí, 1cp sal, 1 cp pebre negre, 1 cp ceba, 1 cp sucre morè, ½ cp xili sec, 1 cp all - salsa barbacoa: 100 ml de ketchup 2 cullerades. sucre moreno o sucre moscovado fosc 2 cullerades de mel 1 culleradeta de farigola 1½ culleradetes de pebre vermell fumat 1 culleradeta d'all en pols ½ culleradeta de sal fina ½ culleradeta de pebre negre recent mòlt 2 cullerades. Vinagre de sidra de poma francès 1 cullerada. salsa de soja ½ culleradeta de flocs o pols de xili, es poden ometre Cuinem, 1.- Traiem la pell de les costelles, si la hi porten. 2.- Barregem tots els ingredients per a fer el marinat. 3.- Freguem les costelles amb el marinat sec i les deixem marinar de dues hores a un dia per l’altre, però treure de la nevera una estona abans d’enfornar per a que recuperin la temperatura ambient. 4.- Embolicar les costelles en paper v...

Pastís de Llimona amb cobertura de xocolata blanca

  Pastís de Llimona amb cobertura de xocolata blanca. Pa de pessic de llimona: 160 gr de sucre pell ratllada i el suc de 4 llimones ecològiques 4 ous sencers 160 gr de mantega 50 gr de mel 210 gr de farina 1 sobre llevat royal un pessic de sal Per a remullar el pa de pessic fem un xarop o un almívar: El suc de dues llimones 50 gr de sucre llustre 1.- En un bol posem els 160 gr de sucre i hi afegim la pell ratllada de les quatre llimones ecològiques. (diem ecològiques ja què en la pell no duen residus químics). Freguem el sucre amb les pells i ho remenem. 2.- Hi posem els quatre ous sencers a temperatura ambient, i ho barregem millor amb el batedor elèctric, així l’ou es blanquejarà i augmentarà una mica de volumen. 3.- Hi posem la mantega a temperatura ambient, i la mel, i els barregem. 4.- Tamisem la farina, 250 gr i ho barregem amb moviments envolvents. 5.- Hi afegim el llevat. 6.- Hi posem un pessic de sal. 7.- Cubrim un motlle amb paper vegetal de cuina i l’oliem. I hi po...

Crema Catalana de Sant Josep,

  Crema Catalana de Sant Josep, Ingredients, Per a 4 o 6 recipients depenent de la mida del recipient 1 l. de llet (sencera, millor fresca) 8 rovells d’ous grans (rovells solament) 200 gr de sucre (Si la cremeu podeu reduir-ho a 160 gr) 50 gr de midó (si no el teníu Maizena) pell d’una taronja i/o d’una llimona 2 branques de canyella partides un pessic de sal Cuinem, 1.- Posem la llet amb la pell de la taronja, llimona i la canyella. 2.- Batem els rovells dels ous (mai amb les clares), i hi afegim, el sucre i el midó i ho remenem. Seguidament hi afegim un got de la llet d’on s’està infusionant la llimona i la canyella. I ho tornem a barrejar. 3.- Un cop barrejats els rovells fem un xoc tèrmic ràpit i els hi aboquem la llet colada de l’olla poc a foc i no deixant de remenar. No volem que es cualli l’ou. A partir d’aquí millor remenar amb una pala de fusta o amb una llosa, així no farem escuma. 4.- Quan arranqui el bull apagar y deixar rep8osar fins que s’atemperi. 5.- Repartir...

Estofat de vedella amb patates i pèsols

  Estofat de vedella amb patates i pèsols.- Ingredients, 1 k de vedella a trossos 4 patates grosses Kennebec 2 cebes grosses 4 grans d’all i una cabeça sencera. 4 tomàquets madurs ratllats o en daus 2 pastanagues 1 got de vi ranci o de brandi Pebre negre mòlt 1 presa de xocolata negra Sal Oli d’oliva 2 fulles de llorer 1 branca de farigola, 1 branca de romaní, ½ de canyella i un pesssic de nou moscada, (o un farcellet d’herbes). un grapat de pèsols (aprox. 150 grs) Cuinem, 1.-Posem la carn trossejada en daus enfarinada a la paella amb oli ben calent, i marquem la carn. 2.- Trinxem la ceba i tallem els 4 grans d’all trinxats o en rodanxes i amb la cabeça d’alls, ho posem a la paella. 3.- Quan la ceba es estova salpebrem i posem el farcellet d’herbes, o les herbes separades. 4.- Afegim la pastanaga, el tomàquet a daus, i les fulles de llorer, i el pessic de nou moscada. 5.- Quan el tomàquet comença a canviar de color, hi afegim la presa de xocolata negra i el vi ranci, si no en...

Ossobucco a la milanesa

  Ossobucco a la milanesa Ingredients pel Brou, Cuina, Olla amb aigua freda - 2 hores a foc lent, sense sal. 1 ceba, 2 pastanagues, - No bullir 1 àpit, 3 fulles de llorer, - deixar refredar sal, pebre negre en gra, - i aleshores bullir. Amb ossos de vedella i carn. Ingredients Ossobucco, 4 talls de 3 cms - Oli a la paella i ceba en juliana. 10’ farina, - Preparem la farina. Pebrem la carn. 100 gr ceba l’enfarinem retirant el sobrant. 50 ml vi blanc - Retirar les cebes i posar més oli i 40 gr mantega mantega. 50 ml d’oli d’oliva - Afegir l’Ossobucco a foc mig/mig alt. 5’ Sal, pebre negr...

Pastís de Pastanaga. -L’original-

  Pastís de Pastanaga. -L’original- Ingredients del Pastís de Pastanaga, Part 1.- 300 grs Oli de gira-sol 100 grs Sucre blanc 300 grs sucre integral de canya o coco 4 ous 1/2 cp sal Batre amb batedora fins que estigui integrat. Part 2.- 260 grs farina 5 Espècies: 2 cs canyella en pols, 1 cs gingebre, 1 cp clau mòlt, 1 cp nou moscada, 1cp cardamom (jo trituro les espècies en gra amb un molinet de cafè.) 1 cp bicarbonat 1 sobre llevat Royal 400 grs pastanagues 120 grs panses petites 120 grs anous picats 1 una llimona, pell i suc. 1 raig de Rom. (remenar-ho tot amb una espàtula.) Part 3.- Cobertura, 500 gr de formatge crema, Philadelphia, Mascarpone, o equivalent 120 gr de mantega, (si voleu la cobertura més consistent poseu-n'hi més. 120 gr de sucre llustre o glace. (Si no en teniu moleu el blanc en el molinet de cafè. ) Essència de vainilla i llima, o llimona ratllada. (Se puede poner un queso y nata montada) Motlle 23,50 x 7,50 Cuinem? Part 1.- Ho bar...