Per 4 / 6 persones aprox.
Ingredients:
2 Filets de porc (o llamineres) aquests eren Duroc.
2 pomes a daus
200 grs prunes sense os
Julivert fresc picat i Pebre negre i Sal.
Per la carn:
40 grs de mantega
60 grs de cebes escalunyes
1 gra d’all
farigola/romaní
1 cs de vinagre balsàmic
1/3 l de vi d’Oporto, uns 350 dl.
1/4 l de caldo de carn, uns 250 dl.
Sal, pebre negre i sucre. (per la salsa)
daus de mantega
Verdures: Bróccoli, patates petites i xampinyons
Groselles, i flors comestibles per guarnir.
Cuinem:
1.- Netegem els filets de porc, i els posem en un bol amb l’Oporto
i els macerem 5 h.
2.- Posem les verdures al forn. (veure al final)
- Es treuen els filets i s’eixuguen amb paper de cuina.
- I es farceixen:
Primer tallem els filets, comencem pel centre i d’aquí tallem cap els cantons,
amb talls no profunts i el ganivet paral.lel a la taula de tallar per no foradar
la carn, y després ho aplanem amb la mà i/o una maça. (L’ús de la maça és
més corrent en la major part d’Europa, malgrat que a la península no hi ha
el costum). (Serveix per a expandir la carn i que aquesta sigui més tendre).
- Hi posem la sal i el pebre .
- Hi posem les prunes que són sense os, una darrera de l’altre.
- Hi afegim la poma tallada a bocins.
- En un rengle al mig hi posem el julivert tendre picat. (això és opcional.
També hi podrieu posar nous picades, o no posar-hi res més).
I ho tanquem amb un cordill d’empalomar o de cotó.
3.- Es cola l’Oporto de la maceració amb un colador.
4.- Posem la mantega (o Ghee) i oli d’oliva en una cassola i marquem els filets,
per tots els cantons, girant-los a quarts. Uns 8 minuts a foc fort. I els reservem.
(Jo, en comptes de mantega utilitzo Ghee. El Ghee és una mantega clarificada.
Això vol dir que ha estat bullida a foc baix fins que s’han separat els elements
nocius de la llet, així com el colesterol.)
5.-A la cassola posem l’all i la ceba picada. Quan la ceba ja està translúcida
i caramelitzada hi afegim:
- La farigola i el romaní,
- 1 cs vinagre balsàmic,
- El vi d’Oporto de la maceració.
- L’altre meitat del vi d’Oporto.
Quan l’alcohol s’ha evaporat hi afegim el caldo de carn,
-La sal, el pebre negre i el sucre.
S’ha de reduïr fins que quedin 2 o 3 dcl de salsa.
Retornem els filets i els tenim tapats 20’. Als 10’ però se’ls hi dóna la volta.
(Si els filets són petits, ho podeu tenir una mica menys, ja què sinó us quedaran
massa secs.)
Salpebrem.
6.- Treiem els filets i els posem en un lloc on mantinguin el calor.
7.- A la cassola farem la salsa.
Hi posem els ingredients:
Sobre la ceba i l’all ja cuits, hi posem.
-farigola/romaní
-1 cs vinagre balsàmic
-l’altre meitat del vi d’Oporto
-l’altre meitat del caldo de carn
-sal, pebre negre i sucre.
Hi ha de reduïr fins que ens quedin 2 o 3 dcl de salsa.
Colem la salsa, i li afegim mantega per a donar-li brillantor.
Tornem els filets a la cassola y els tenim tapats de 20º, però als 10’
els donem la volta.
(Si els filets són petits, els pode coure menys, el perill és que es quedin
massa cuits)
- Traiem els filets y els posem en un lloc càlid, o al forn a 50º C per a que
no es cogui més y mantingui l’escalfor.
7.- Colem la salsa de la cassola, i la posem en un pot. Afegim una nou de
mantega per a donar-li brillantor i un sabor avellanat, a més de donar-li un
toc greixós que anirà molt bé a aquesta salsa.
Verdures al forn:
Com les verdures necessiten uns 30’ al forn, comencem posant-les un cop
tinguem els filets macerats.
En una plata hi posem les patates petites 10’, hi afegim els xampinyons. 10’,
i a continuació hi afegim el bróccoli 10’ més. En total uns 30 minuts.
Emplatem:
Posarem un raig de la salsa d’Oporto al plat, i els filets de porc tallats a rodanxes.
En posarem un parell en el plat.
Hi posarem les verdures: el bróccoli, les patates i els xampinyons.
Posarem a la taula la salsa extra en una salsera.
Posarem unes groselles per donar color al plat,
juntament amb unes flors de temporada comestibles.
I Molt Bon Profit!!!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada