-Pollastre mig rostit (Mig Raust), guisat amb salsa d’ametlles. (cuina medieval)A Catalunya a molts plats n’hi diem rostits, però en realitat els hauriem d’anomenar Mig rostits. Mig Raust o Mig Rostit, és una tècnica medieval de, primer mig rostir, i després de acabar de coure amb la salsa. Ingredients, 1 pollastre (la carcasa serà per a fer el caldo) (amb api,nap i xirivia) 1,5 l d’aigua 200 gr cansalada crua 150 gr d’ametlla crua en pols 8/12 grans de pebre negre 6/10 claus d’olor Mig pal de canyella 1 cp (cullereta de postres) de gingebre en pols 2 cs (cullera de sopa) de vinagre blanc sal al gust oli d’oliva Cuinem, 1.- Amb la carcassa del pollastre, l’api, el nap, i la xirivia, i 1,5 l d’aigua, fem un caldo. Si pot posar cansalada, però jo no l’hi he posada. 2.- El pollastre dessossat, senser, hi posem el fetge a dins, el lliguem i el posem al forn a 200º 40’. Podriem fer-ho a la cassola, i coure’l poc a poc, fins que estigui cuit. A l’antiguetat el feien a l’ast, posant-lo al costat de la llar de foc i que s’anés fent lentament. 3. Un cop rostit, rostit per fora però encara una mica cru per dins, el deixem refredar i retirem el fetge. 4.- Colarem el caldo i li afegim l’ametlla, i els posarem en un pot, i amb la batidora els triturarem. Deixem el caldo molt fí. Si ho volem encara més fi, el colem en un drap de cotó i l’apretem per a treunre-n’hi la llet de l’ametlla. (jo no l’he colat) 5.- En un morter hi posem les espècies (el pebre, el clau i el gingebre) i les piquem, i ho posem tot plegat a la cassola juntament amb la branca de canyella i amb el caldo de la llet. 3.- Tallem el pollastre mig rostit en octaus, i l’afegim a la cassola, i el tindrem de 30 a 40 minuts. 4.- Hi afegim el vinagre blanc, el fetge esmicolat, corregim de sal, i hi posem julivert. I servim!!!! Fins aquí el plat medieval. Nosaltres li afegirem uns gerds, unes ametlles laminades, i un branquilló de farigola. Si fos el temps en comptes de gerds hi podriem haver posat unes figues laminades. I… Res més a dir, que….. Molt Bon Profit!!! Nota: - Utilitzarem vinagre blanc, però, si ho tenim, millor suc de raïm verd natural, per a ésser més autèntic. - Les espècies no són dominants en aquest plat, sols ens donen un parfum suau. - Recepta del Llibre de Sent Seví 1324, és el primer receptari conservat en llengua catalana, i és d’on surt aquesta recepta. ----------------------------------------------------------------------------- Tema musical: Frolic Autor: E’s Jammy Jams Biblioteca de Youtube Studio ------------------------------------------------------------------------------
#cuinacatalana, #cuinamedievalcatalana, #pollastrerostitmedieval, #pollastremigraust, #pollastresalsaametlles, #jaumecamprubi, #jaumecamprubihom
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada